RSS FEEDS TV ORANJE SHOWNIEUWS
Algemeen
Willeke Alberti ontvangt Conny Vandenbos oeuvre box uit handen van Leo Blokhuis
08-05-2017 21:16:00
Fotocredits: Robert van Dijk

 

Conny Vandenbos vierde in 2001 haar 40-jarig artiestenjubileum. Na een groots jubileumconcert werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ze scoorde vele hits waaronder: ‘Ik ben gelukkig zonder jou’, ‘Drie zomers lang’ en ‘Don’t leave tonight’, een duet met Janis Ian. Daarnaast had ze veel albumnummers die klassiekers werden waaronder: ‘In Den Haag is een laan’, ‘De Noorderzon scheen’ en ‘Liefste’. Ze zong teksten van Herman Pieter de Boer, Gerrit den Braber, Ernst van Altena, Kees van Kooten, Jan-Simon Minkema, André van Duin en vele anderen. In 1965 vertegenwoordigde ze Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Het is genoeg’. Door hits als ‘Paleis met gouden muren’ kreeg Conny de reputatie van een vrouw die getergd was door de liefde.

 

In de jaren zeventig gooide ze het bewust over een andere boeg en kwam ze met ander repertoire. Met haar rode krullen en de grote hit ‘Een roosje, m’n Roosje’ maakt Nederland en Vlaanderen kennis met een andere Conny. Vandenbos was één van de best verkochte zangeressen in Nederland ooit. In 1975 was haar LP ‘Van dichtbij’ met de hit ‘Sjakie van de hoek’ in de voorverkoop al goed voor goud. Uiteindelijk ontving ze voor dit album een platina plaat met diamant. 

 

Op zondagmiddag 7 mei 2017 ontving Willeke Alberti het eerste exemplaar in van de oeuvre cd-box van Conny Vandenbos. Deze werd haar overhandigd door Leo Blokhuis tijdens een feestelijke presentatie in FAME Megastore te Amsterdam. De adem van een aantal fans stokten. Op het podium stond het krukje dat Conny Vandenbos meenam naar elk optreden. Na haar overlijden in 2002 kwam het krukje in handen van Benny Neyman. Vanaf nu nam hij het krukje mee op zijn theatertour. En nu stond het daar weer, met een mooi witte roos er op. Ruim 250 fans, uit Nederland en Vlaanderen, waren getuigen van een feestelijke en ontroerende presentatie van de oeuvre box van Conny Vandenbos, waarin het leven en de carrière van ée'n van de succesvolste Nederlandstalige zangeressen werd herdacht met woorden, foto's, video compilaties en liedjes.

 

Leo Blokhuis zei in een gepassioneerde toespraak: "Ik zit tot in mijn oren in de muziek, ik ben onder de indruk van het laatste album  van The Gorillaz, maar ik weet zeker dat geen liedje van The Gorillaz zo diep in mijn systeem indaalt als 'Sjakie van de Hoek', '' De noorderzon scheen' of 'Waar zijn al die bloemen toch' van Conny Vandenbos. Dat loopt met je mee, dat vormt je en dat maakt je wie je bent." En...."Sjakie van de hoek.Dat lied  is mijn jeugd. En wat ik zo fantastisch vind Conny Vandenbos hoort daarbij. Helaas heb ik haar zelf nooit mogen ontmoeten. Maar haar liedjes horen bij wie ik ben." "Die stem heeft mijn hart gestolen, en die geweldige stem zit nog steeds in mijn hart" en "Wij Nederlanders praten vaak met een licht dedain over onze eigen cultuur. Het grootste compliment die je een Nederlander kunt geven is dat het ‘Onnederlands goed is’. Een belachelijke kreet. Er is ongelooflijk mooie muziek en kunst in Nederland gemaakt. Als wij het niet in onze armen sluiten doet niemand het."

 

Leo Blokhuis was dan ook vol lof over het project van Marc Bijlsma en cabaretier  Rop Janze die in eigen beheer deze box hebben uitgebracht onder auspiciën van Universal Music. Zij hebben er voor gezorgd dat alles wat Conny ooit in een platenstudio heeft vastgelegd is opgenomen in de cd-box. Daarmee is Conny de eerste Nederlandse artiest met een oeuvre box die daadwerkelijk compleet is. Er staan zelfs 34 opnamen op die nooit eerder zijn uitgebracht waaronder een Engelstalige versie van haar Eurovisie Songfestival hit "Het is genoeg".

 

Saskia en Serge haalden op het podium herinneringen op aan Conny. Ze kwamen elkaar in het vak met regelmaat tegen. Hoewel Conny veel minder in het schnabbelcircuit zat, dan wij" bekende Saskia oprecht. Saskia vertelde dat ze samen met onder andere Conny Vandenbos, Ron Brandsteder en Willem Ruis in een 'wolshow' zaten om zuivere schapenwol te promoten. Ze moesten ook wol dragen tijdens de optredens. Dat was flink zweten op het podium. Het sympathieke duo zong een mooie uitvoering van één van Conny's klassieker: "Een roosje m'n roosje".

 

Wim Rijken vertelde op het podium hoe hij auditie deed voor de musical "Heimwee". Hij kreeg de rol en kwam in contact met Conny die naast Carry Tefsen de hoofdrol speelde. Zij kwam met het idee om het nummer van Edith Piaf en Theo Sarapo te vertalen. Ze liep al jaren met dit plan en zag in Wim de geschikte kandidaat. Wim had nog nooit een platenstudio van binnen gezien. Het leverde hun een hele grote hit op met "Wie weet wat liefde is". 

 

Na een uur durende voorstelling met optredens van Harald Veenstra, Renze Ferwerda en cabaretier Rop Janze, reikte Leo Blokhuis het eerste exemplaar van de oeuvre box uit aan Willeke Alberti. "Conny was en is een dierbare collega van me. We spraken nooit over het vak en we roddelden nooit over andere artiesten. We spraken over onze kinderen." aldus Willeke. Willeke was zichtbaar ontroerd door de liefdevolle hommage aan haar vriendin Conny. Met name toen Dolly Bellefleur het door Conny zelfgeschreven lied vertolkte: "Ik zou het weer zo doen". 

 

 

 

 
Zoek in nieuws

                                 

TV Oranje is supporter van:

                

Oranje Kroon

Van maandag 12 november - zondag 18 november

John West - Nee ik rij niet...want ik wil drinken

 

 

Aanbiedingen uit de TV Oranje Shop